Jeden z podstawowych zabiegów w gospodarce rybackiej to wpuszczanie do wód śródlądowych pożądanych gatunków ryb w odpowiednim wieku.
- Rozróżnia się zarybianie wód stałe, polegające na wpuszczaniu ryb w regularnych odstępach czasu do zbiorników wodnych, w których ryby nie mają możliwości rozrodu, oraz jednorazowe bądź powtarzane okresowo w celu zwiększenia pogłowia nielicznego, cennego gatunku ryb – informuje Krzysztof Krokwiński z Koła Garnizonowego Polskiego Związku Wędkarskiego w Malborku. - Innego rodzaju zarybianiem wód jest wsiedlanie, czyli aklimatyzacja, polegające na wprowadzeniu do zbiornika gatunku nowego bądź występującego niegdyś w tym zbiorniku.
Do najważniejszych gatunków, którymi zarybia się rzeki, należą: pstrąg, lipień, troć, łosoś, szczupak i sandacz, do jezior wpuszcza się: sieję, sielawę, karpia, węgorza, szczupaka i sandacza. Do Nogatu w obrębie śluzy Szonowo wpuszczono narybek bolenia. To drapieżna ryba karpiowata wysoko ceniona przez wędkarzy.
Napisz komentarz
Komentarze