Euro-Toques International jest lobby powstałym w celu promowania najlepszej żywności. Wszyscy członkowie stosują się do kodeksu, w którym mowa jest o wspieraniu jakości i tradycji kulinarnej z każdego kraju i regionów Europy. W Polsce grupa Euro-Toques Polska działa oficjalnie od 8 lutego 2010 r.
Dobre nawyki żywieniowe
- ETP chce być rozpoznawalne przez instytucje europejskie jako partner zajmujący się ochroną jakości i smaku żywności, ułatwiać wymianę pomiędzy kucharzami w całej Europie - deklarował Jean Bos, prezydent Euro-Toques Polska i członek Zarządu Euro-Toques International. - Pragniemy podtrzymywać polską kulturę i tradycję kulinarną, podnosić poziom świadomości konsumentów poprzez edukację i dobre nawyki żywieniowe. Zajmujemy się promocją zdrowia poprzez zapewnienie zdrowej żywności bez dodatków chemicznych w produktach spożywczych, poprzez promowanie produktów naturalnych, sezonowych.
Do Gniewu kucharze przyjechali po południu, 28 listopada. Dzień później zaczęli obrady. Najpierw spotkał się zarząd organizacji, a następnie chętni wzięli udział w wykładach. Jako pierwsi zabrali głos przedstawiciele firmy zajmującej się środkami czystości, którzy opowiadali jak skutecznie dbać o higienę w takich miejscach pracy jakimi są np. restauracje.
Duch tradycji
O zdrowym żywieniu opowiadał Witold Cyranowicz, kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła w Parparach (gmina Sztum). - Konfraternia jest duchem tradycji, ożywiającym nasz polski kulinarny dorobek, tożsamość i dziedzictwo poprzez zachowanie naszej historii i obyczaju, oraz wspieranie działań prowadzących ku zdrowej i dostatniej przyszłości. Wspieramy ekologię, zdrową żywność i zdrowy styl życia, produkty regionalne i tradycyjne, lokalne tradycje kulinarne, szacunek dla praw natury, ziołolecznictwo, agroturystykę i propagowanie świadomości historii naszego narodu, różnorodność kulturową naszego kraju. Dlatego w konfraterni jeżeli to tylko możliwe używamy tylko produktów z naszego województwa.
Opowiadał on również, o tym jak można schudnąć zdrowo się odżywiając.
Zioła, wina i naczynia
Członkowie Stowarzyszeni Euro-Toques Polska mogli też m. in. obejrzeć prezentację firmy zielarskiej, wziąć udział w degustacji win czy też zapoznać się z ofertą firmy sprzedającej nowocześnie zaprojektowane naczynia. Kucharze omawiali również sprawy związane z wyjazdem do Erfurtu oraz organizacją Konkursu Kulinarnego podczas Olimpiady Euro-Toques Deutschland & Euro-Toques Polska. Przedstawiono sytuację finansową stowarzyszenia i planu działalności na 2012 r.
Wigilia i rycerstwo
Najważniejszym punktem spotkania w Gniewie była jednak wspólna wigilia. Ponieważ impreza odbywała się na zamku nie zabrakło spotkania z rycerstwem, wystrzałów z armaty i zwiedzania zamku.
Reklama
Najlepsi kucharze promowali zdrową żywność. Duch tradycji
GNIEW. Przedstawiciele Euro-Toques Polska (ETP), czyli Kucharskiej Wspólnoty Europejskiej zorganizowali w Gniewie swoją konferencję. Do stowarzyszenia należy ponad 7 tys. kucharzy i szefów kuchni nie tylko z Europy, ale i całego świata.
- 07.12.2011 00:00 (aktualizacja 22.08.2023 21:33)
Napisz komentarz
Komentarze