Powstanie Izba
Seminarium skierowane było do rolników i przedsiębiorców produktów lokalnych i tradycyjnych oraz do organizacji działających na terenach wiejskich. Takie spotkania organizowane są we wszystkich powiatach województwa pomorskiego. Ich efektem ma być utworzenie Izby Gospodarczej Producentów Żywności Lokalnej, a w dalszej perspektywie uruchomieniu stałego punktu sprzedaży żywności lokalnej w Gdańsku.
Wykładowcy
Zagadnienia związane z produktami lokalnymi i tradycyjnymi przedstawiali Edyta Klasa z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Regina Szymańska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Gdańsku, Jacek Kucharski z Wojewódzkiej Inspekcji Weterynarii w Gdańsku, Andrzej Nowak z I Urzędu Skarbowego w Gdańsku, Łukasz Korcz-Lewandowski z ARiMR OR w Gdyni.
Artykuł w dzisiejszym Rolniku Pomorskim
Zadania
Celem seminarium było zapoznanie uczestników z uwarunkowaniami formalnoprawnymi przy prowadzeniu różnych form sprzedaży bezpośredniej produktów rolno-spożywczych oraz z zagadnieniami funkcjonowania rynku lokalnych produktów wysokiej jakości. Omówiono podstawowe wymagania higieniczno-sanitarne, weterynaryjne w ramach sprzedaży produktów lokalnych na warunkach działalności marginalnej lokalnej i ograniczonej oraz przepisy dotyczące działalności gospodarczej osób fizycznych.
Wymagania i bariery
Produkcja i sprzedaż produktów żywnościowych bezpośrednio z gospodarstwa wiąże się z przestrzeganiem wielu obowiązków w zakresie wymagań weterynaryjnych, sanitarno - higienicznych, prawa gospodarczego i podatkowego, bezpieczeństwa żywności i innych. Liczba i zakres aktów prawnych regulujących kwestie sprzedaży bezpośredniej stanowi barierę dla rolników produkujących i sprzedających produkty żywnościowe na małą skalę. Wątpliwości pojawiają się w zakresie zagadnień dotyczących wytwarzania i sprzedaży bezpośredniej produktów przetworzonych. Głównym problemem stanowiącym barierę dla rolników pozostaje konieczność zakładania działalności gospodarczej przy sprzedaży niewielkich ilości własnych przetworzonych produktów, nie objętych wyjątkami w zakresie ustaw prawa gospodarczego i podatkowego.
Artykuł w dzisiejszym "Rolniku Pomorskim" 2(11) 2013
O produkcie lokalnym
W Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Gdańsku odbyło się seminarium poświęcone produktom lokalnym i tradycyjnym i ich znaczeniu w promocji regionu oraz kwestii utworzenia Pomorskiej Izby Gospodarczej Producentów Żywności Lokalnej i Tradycyjnej.
- 13.03.2013 20:14 (aktualizacja 13.08.2023 10:21)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze