Rola sosu jest niezwykle ważna – nadaje wyrazistości i dopełnia smak dania. Dlatego przygotowując własną wersję kebaba, nie możesz zapominać o tak znaczącym dodatku, tym bardziej że jego przygotowanie jest szybkie i łatwe, wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych.
Sos czosnkowy – absolutna podstawa
Sos czosnkowy jest jednym z najbardziej popularnych sosów w lokalach serwujących kebab w Gdyni, Krakowie czy innym polskim mieście. Zwykle przyrządza się go w dwóch wariantach: na bazie jogurtu naturalnego, a także na bazie jogurtu i majonezu.
Sos czosnkowo-jogurtowy:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu.
Ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Dodaj do jogurtu naturalnego. Dopraw do smaku. Najlepiej przyrządzić sos dzień wcześniej, aby smaki mogły się przegryźć.
Sos czosnkowo-majonezowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 5 łyżek majonezu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- sól i pieprz do smaku.
W miseczce umieść majonez, jogurt naturalny, cukier. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do składników. Wymieszaj i dopraw do smaku. Na koniec wrzuć posiekany koperek i ponownie wymieszaj.
Pikantny sos pomidorowy – dla miłośników ostrych smaków
Pikantny sos pomidorowy to obok sosu czosnkowego najczęstszy sos podawany w wielu odmianach kebaba. Wykonując go samodzielnie, możesz dostosować jego ostrość do własnych upodobań.
Sos pomidorowy na ostro:
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- szczypta pieprzu kolorowego
- szczypta sproszkowanej ostrej papryki
- szczypta soli.
Przełóż do miseczki wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Jeżeli sos wydaje ci się zbyt łagodny, możesz dodać jeszcze więcej ostrej papryki. Alternatywą do niej może być posiekana drobno papryczka chili.
Łagodny sos pomidorowy
Chociaż przepisy na oryginalny kebab zwykle zawierają pikantny sos pomidorowy, możesz przyrządzić go w wersji łagodnej.
Sos pomidorowy łagodny:
- 1 i 1/2 opakowania jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 5 i 1/2 łyżki ketchupu łagodnego
- szczypty soli.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Do smaku możesz dodać odrobinę suszonych ziół prowansalskich.
Który przepis wybierzesz, by sprawdzić, jak smakuje z przyrządzonym przez ciebie kebabem? Przygotuj je wszystkie i sprawdź, który z nich najbardziej odpowiada twoim preferencjom smakowym.