- Baklawa – ta słodka przekąska to po prostu absolutny hit wśród wszystkich miłośników kuchni tureckiej. Składają się na nią cienkie listki ciasta oddzielonego masłem oraz nadziane posiekanymi Orzelcami włoskimi, pistacjami i cynamonem. Całość oblana jest syropem miodowym. Każdy, kto lubi słodkości powinien spróbować tego wybornego deseru.
- Mercimek Kortesi – jest to potrawa wegetariańska, które często serwowana jest przed daniem głównym w postaci przekąski. Może jednak również być pełnoprawnym daniem. Głównym jej składnikiem jest kasza bulgur, którą czasem zastępuje się kuskusem. Na podstawę ląduje ugotowana soczewica z podsmażaną cebulką i pomidorami.
- Icli Kofte – to małe, smażone kotleciki, lecz w zupełnie innej formie niż znamy to w Polsce. Jest to mięso wołowe, jagnięce lub z wielbłąda z dodatkiem cebuli oraz kaszy bulgur. Powyższe składniki stanowią nadzienie, którym wypełnia się ciasto tworząc w ten sposób małe, okrągłe pulpeciki. Potem smaży się je w głębokim oleju.
- Cacik – nie mylić z greckimi tzatzikami. Cacik to turecka zupa na bazie jogurtu z dodatkiem zielonego jogurtu, mięty oraz ostrej papryki. Takie połączenie składników sprawia, iż jest to delikatne oraz bardzo orzeźwiające danie. Zupa ta doskonale komponuje się z ciężkimi daniami kuchni tureckiej. Może być serwowana osobno w przeciwieństwie do greckich tzatzików.
- Lahmucen – swoim wyglądem odrobinę przypomina pizzę. Jest to cienkie ciasto z dodatkiem mięsa jagnięcego, pomidorów i świeżych warzyw. Zamiast oliwy lub innego sosu polewa się ją sokiem z cytryny. W Turcji uznawana jest za fast food, który serwuje się głównie na ulicach.
Chcesz skosztować prawdziwej tureckiej kuchni? Warszawiacy zamawiają ją z Amrit Kebab. Nie bądź w tyle za stolicą i sam zamów tureckie potrawy z dostawą do domu poprzez stronę PizzaPortal.pl.