Reklama
środa, 27 listopada 2024 04:03
Reklama
Reklama

Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Czas wolny, urlop oraz słoneczna pogoda sprzyja biesiadom, które okraszone są nie tylko sympatycznie spędzonym czasem, ale i również smacznym jadłem. Majówka to doskonała okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego oraz spotkań z bliskimi. Co będzie królować w tym sezonie? Czy wciąż kupujemy tradycyjną kiełbasę i karkówkę? A może postawić na niekonwencjonalne przepisy, wyszukane farsze, marynaty i zaskoczyć gości nowymi smakami?
Co na grilla wrzucić? - sezon grillowy rozpoczęty

Autor: fot. Paulina Filipowicz

Glill w formie tradycyjnej zazwyczaj kojarzy się nam z pieczonym mięsem. Kiełbaski, kaszanki czy karkówka to klasyka rusztu, nie brak również również soczystych steków, skrzydełek z kurczaka, indyka czy cielęciny. Cała oprawa związana z odpowiednim przygotowaniem mięsa wiąże się niejednokrotnie z odpowiednio wcześniej przygotowaną marynatą oraz przyprawami. Niejednokrotnie chcąc zaoszczędzić czas, wybieramy formy gotowe - dostępne w wielu sklepach czy marketach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, gdyż zazwyczaj zawierają spore ilości substancji konserwujących. Oprócz dań mięsnych coraz chętniej sięgamy po inne produkty. Grillowane papryki, sery, sery pleśniowe, szparagi zawinięte w szynkę prosciutto oraz inne dodatki. 

Świetnie sprawdzają się ryby, zawinięte w aluminiową folię z plastrami cytryny, rozmarynem, oregano lub koprem z dodatkiem oliwy. Wato je podawać z grillowaną bagietką z masłem czosnkowym lub szałwiowym. Do grillowanych ryb możemy podać dressing miodowo-cytrynowy, który urozmaici potrawę. Pamiętać należy, że grillujemy ryby świeże a nie mrożone! Kolejnym ciekawym pomysłem są grillowane szparagi zwinięte w plastry prosciutto lub szynkę szwarcwadzką. Owinięte szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu. 

Dodatkami do grilla są sosy, dipy, dressingi oraz wszelkiego rodzaju sałatki z dostępnych sezonowo produktów. Jedną z nich jest sałatka ze szpinaku, prosta w wykonaniu i niesamowicie apetyczna. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz sera feta to skład idealnie pasujący do cięższych dań grillowych.

Przepis na sałatkę:

  • 300g świeżych liści szpinaku
  • 150g sera feta
  • 10 suszonych pomidorów /mogą być w zalewie/
  • prażone ziarna słonecznika i sezamu - /ziarna podpiec na suchej patelni/

DRESING:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól/pieprz do smaku

Życzymy udanej majówki i smacznego !!!

PaFi

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

sdgfhghj 16.12.2023 22:00
Komentarz usunięty

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
yhjyhjyhjmyhjyhhgj 16.12.2023 21:59
Komentarz usunięty

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
tghghnyhtght 16.12.2023 15:17
Komentarz usunięty

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Reklama
zachmurzenie małe

Temperatura: 4°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1018 hPa
Wiatr: 13 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: StanleyTreść komentarza: Tusk wielokrotnie dawał wyraz, delikatnie mówiąc, niechęci do tego co poleskie i patriotyczne. zgodzę sie z Sp. Alboinem, że każdy może sie pomylić, błądzić, natomaist rzesza gawiedzi, któej to nie przeszkadza, albo nawet sie PODOBA, powinna budzić przerażenie.Źródło komentarza: BEZ STRACHU. Albin Siwak o Doladzie Tusku - szokujące wspomnienieAutor komentarza: BogdanTreść komentarza: Oszukują i faszerują. Nie papryczkowe ani malinowe tylko pestycydowe...Źródło komentarza: Nowy test Fundacji Pro-Test: Wszystkie sprowadzane z zagranicy pomidory zawierały pestycydyAutor komentarza: Westlake LoanTreść komentarza: Jestem szczerze wdzięczny Panu za poprowadzenie mnie właściwą drogą, która umożliwiła mi dzisiaj otrzymanie pożyczki po tym, jak oszuści oszukali mnie z pieniędzy. Jeśli znalazłeś się w skomplikowanej sytuacji i chcesz uzyskać pożyczkę od osoby godnej zaufania i uczciwej, nie wahaj się skontaktować z WESTLAKE LOAN pod adresem: [email protected] Telegram___https://t.me/loan59Źródło komentarza: Mężczyzna chciał zabić żonę siekierą. Później popełnił samobójstwo.Autor komentarza: RamparamTreść komentarza: Biedny łoś... ale prawdziwe losie to urzędasy i weterynarze, którym jak widać się nie chciało zareagować. W sumie db że nikt nie zastrzelił zwierzaŹródło komentarza: Ranne zwierzę i „spychologia”. Nikt nie chciał pomóc łosiowi...Autor komentarza: RobTreść komentarza: Niech się sam utopi... Prawie dożywocie, w sume za głupote... Ludzie słabo wyceniają swoje zycie ;-1Źródło komentarza: Recydywista groził pobiciem i utopieniem. Grozi mu 18 lat za kratami
Reklama