Mieszkańcy regionu oraz turyści mieli okazję poznać i spróbować pomorskich specjałów znajdujących się na Liście Produktów Tradycyjnych. W inauguracji imprezy udział wziął marszałek pomorski Jan Kozłowski.
Województwo pomorskie może poszczyć się aż 73 wyrobami na prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa Liście Produktów Tradycyjnych, która uwzględnia przede wszystkim stare, co najmniej 25-letnie receptury. To kolejna dziedzina, w której - jako region - jesteśmy liderem w skali kraju. Wśród pomorskich produktów tradycyjnych zaprezentowano potrawy, jak m.in.: okrasa z gęsiny, kiszka kaszubska, czernina kaszubska, fefernuski i grochowinki kociewskie, miód kaszubski oraz przetwory z żurawiny. Wszystkie stanowią niezaprzeczalnie kulinarną wizytówkę Pomorskiego.
Te produkty znalazły się na stoiskach w gdańskim Parku Oliwskim. Oprócz prezentacji i degustacji tradycyjnych pomorskich potraw, w trakcie imprezy były także występy zespołów folklorystycznych oraz regionalny finał VIII edycji Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Lista nagrodzonych
W kategorii na najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni polskiej prezentowaną w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne surowce.
I miejsce – kaczka w sosie aksamitnym i czernina Maria Król, Teresa Benkowska Będargowo II miejsce – Halina Rogińska+Walburga Jankowska, Zupa rybna „Wdzydzka”, Potrawka z kurczaka (Frikasy) z rosołem.
III – PHU Billar – Beata Różalska+Natalia Sawirska, Zupa bursztynowa, sledze na plince z modrą kapustą.
Nominacja do Perły: zupa bursztynowa PHU Billar – Beata Różalska+Natalia Sawirska; Zupa rybna „Wdzydzka”, Potrawka z kurczaka (Frikasy) z rosołem Halina Rogińska+Walburga Jankowska; Kaczka w aksamitnym sosie i czernina Maria Król, Teresa Benkowska Będargowo
W kategorii na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy
I nagroda: Irena Janczukowicz-Kosewska za żuławski olej rzepakowy
II nagroda: Joanna Parchem za babę babci Jadzi
III nagroda: Hanna Słupek za chleb razowy na zakwasie
Wyróżnienie: Barbara Peplińska za mus jabłkowy
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych:
I nagroda (równorzędnie): Mirosława Jażdżewska za kaszubską jałówiecką, Andrzej i Brygida Kąkol za metkę mojuszewską.
II nagroda (równorzędnie): Halina Łuc za świnioszpyra bez gnotu, Jadwiga Kazubska ZPH Ser-Milk Kazubscy S.J. za „słupskiego chłopczyka”.
III nagroda (równorzędnie): Bernadeta Puzdrowska za sandacza z weka oraz Teresa Kropidłowska za chłopską szynkę wędzoną.
Wyróżnienie: Hanna Kiedrowicz za śledzie marynowane.
W kategorii napojów:
I nagroda: Anna Szafoni za wino z pomorskiej dzikiej róży
II nagroda: Mirosława Gawryszewska-Górczyńska za nalewkę dziadka Stefana
III nagroda: Dorota Łosińska za likier domowy „Ejer koniak”
Wyróżnienie: Elżbieta Gornowicz za sok z kwiatu czarnego bzu
W kategorii inne produkty regionalne:
Wyróżnienie – KGW „Łężanki” za pyzy borowiackie
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2007” następujące produkty: żurawinę mermecką – Dagmara Mazurek, borowiki marynowane – Robert Skórczewski „Fungopol” Sp.J., śledzia po kaszubsku – Bernadeta Puzdrowska, Masło Extra Kociewskie – OSM Starogard Gdański.
Reklama
Okrasa z gęsiny i kiszka kaszubska
GDAŃSK. W niedzielę w gdańskim Parku Oliwskim już po raz drugi odbyło się Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Można było spróbować m.in. okrasę z gęsiny, kiszkę kaszubską, czerninę kaszubską, fefernuski i grochowinki.
- 26.05.2008 01:01 (aktualizacja 25.07.2023 01:11)
Napisz komentarz
Komentarze