Lekarz weterynarii przypomina o obowiązku badania mięsa świń, bobrów, nutrii i dzików na obecność włośni. Mięso to po uboju nie może być spożyte ani przetworzone przed otrzymaniem zaświadczenia potwierdzającego przydatność do spożycia.
Przypominamy, że zgodnie z krajowymi przepisami, co najmniej 24 h przed dokonaniem uboju zwierząt, posiadacz zwierzęcia zobowiązany jest poinformować powiatowego lekarza weterynarii, właściwego ze względu na miejsce planowanego uboju.
Zgłoszenie takie można dokonać w formie:
-
pisemnej według druków dostępnych na stronie lub w sekretariacie Powiatowego Inspektoratu weterynarii w Tczewie;
-
pod nr tel. 58/531 15 53
Należy podać dane osobowe oraz:
-
gatunek i liczbę zwierząt poddawanych ubojowi
-
numer identyfikacyjny zwierzęcia/zwierząt podawanych ubojowi;
-
miejsce i termin uboju;
-
imię i nazwisko, adres osoby uprawnionej do przeprowadzenia uboju;
-
inne dane mające na celu ułatwienie kontaktu z informującym
(tomm)
Napisz komentarz
Komentarze