Mowa tu o sztuce carvingu, której podstawy zgłębiała młodzież w ramach projektu „Pomorskie - dobry kurs na edukację. Szkolnictwo zawodowe w regionie a wyzwania rynku pracy.”
Naukę niecodziennego rzeźbienia w warzywach i owocach prowadzili mistrzowie Polski w tym rzemiośle: Grzegorz Gniech i Paweł Sztenderski. Mimo, że uczniowie poświęcali swoje wolne od zajęć dni, wszyscy byli zadowoleni.
- Dziękujemy panu Grzesiowi za wspaniałą atmosferę w czasie spotkań – mówiła jedna z uczestniczek kursu. - Dało nam to dużo energii do pracy i nauki.
Rzeczywiście, umiejętności zdobienia stołu, jakimi wykazali się na zakończenie nauki młodzi ludzie z "trójki", były imponujące. Nie każdy przecież potrafi wyrzeźbić w dyni kwiaty czy zwyczajne buraki przemienić w bukiet astrów. Kiedyś przystrojenie stołu polegało jedynie na ułożeniu drobnych owoców, dziś to już za mało, poza niezwykle atrakcyjnymi dekoracjami z tkanin i pięknej zastawy stołowej, zachwycającym dodatkiem są warzywa rzeźbione w przepiękne motywy a nawet całe bukiety stworzone z marchewek czy kalarepy.
Wszyscy uczestnicy zajęć otrzymali certyfikaty ukończenia kursu carvingu, wręczyła je Sylwia Grabowska, naczelnik Wydziału Promocji, Edukacji, Kultury i Sportu z malborskiego starostwa.
- Jestem pewien, że nabyte umiejętności uczniowie nie jeden raz wykorzystają – mówił Jan Stawicki, dyrektor ZSP nr 3. - Pierwszą taką okazją będą na pewno święta i już wiem, że stoły w niektórych domach zyskają niecodzienny wygląd. Ponadto w czasie naszej tradycyjnej Wigilii dla potrzebujących uczniowie również wykażą się nowymi umiejętnościami.
Napisz komentarz
Komentarze