- Spożywanie ryb wpływa korzystnie na nasze zdrowie – przekonuje pani Grażyna. - Zawierają one dużo ważnych substancji odżywczych i powinny być składnikiem każdej zdrowej diety. Chciałabym zaprezentować przepisy na dania z ryb - słodkowodnych i ze śledzi. W moim rodzinnym domu ryby jadało się nie tylko w piątki – jak to mają w zwyczaju jadać niektórzy. Mama przyrządzała pyszne dania rybne co najmniej trzy razy w tygodniu.
Pstrągi w „szlafroczkach”
- Tak nazywała je moja mama – mówi Grażyna Zalewska. - Można podawać je z frytkami lub usmażonymi grzankami z bułki i surówką z porów oraz z sałatą.
Składniki:
● 4 średniej wielkości pstrągi (ok. 60 dag) lub inne delikatne ryby;
● 8 cieniutkich pasków boczku wędzonego (ok. 20 dag);
● sól;
● 1 płaska łyżeczka kolendry;
● 4 małe listki laurowe;
● gałązki zielonej pietruszki;
● 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego lub sojowego do smażenia;
● sok z cytryny.
Wykonanie: Ryby (mrożone całkowicie rozmrozić) starannie oczyścić, wypłukać, skropić sokiem z cytryny. Posolić i pozostawić na 10 – 15 minut. Następnie do środka każdej z nich włożyć listek laurowy, kilka ziaren kolendry, gałązkę zielonej pietruszki i zawinąć dokładnie w dwa paski boczku. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć ryby i smażyć początkowo na niezbyt silnym ogniu, a gdy wytopi się tłuszcz z boczku – zwiększyć ogień i ryby szybko dosmażyć rumieniąc z obu stron (czas smażenia nie powinien jednak przekroczyć 15 minut). Włożyć zaraz na półmisek, przybrać zieleniną.
Śledzie po staropolsku w sosie z wina
- Można je przechowywać w lodówce ok. 2 tygodnie. Są naprawdę pyszne.
Składniki:
● 5 śledzi;
● 3 cebule;
● 2 łyżki musztardy;
● 1/3 szklanki oleju sojowego lub oliwy;
● 2 jabłka;
● ½ szklanki octu;
● 1 szklanka białego wina wytrawnego;
● listki laurowe;
● pieprz, cukier.
Wykonanie: Śledzie wymoczyć, sprawić, umyć, skrajać filety usuwając ości i pokroić w dzwonka. Ułożyć w słoju, przesypując każą warstwę rozkruszonym listkiem laurowym, pokrajaną w piórka cebulą, utartym na tarce jarzynowej jabłkiem i ziarnami pieprzu. Przygotować sos, łącząc musztardę, olej, wino i ocet. Przyprawić cukrem, zalać nim śledzie i zamknąć słoik.
Sandacz lub szczupak nadziewany
Składniki:
● 1 ryba (ok. 2 kg);
● 1 szklanka ryżu;
● 6 łyżek oliwy;
● 2 cebule;
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
● 2 łyżki masła;
● sól, pieprz;
● 3 łyżki posiekanej naci pietruszki.
Wykonanie: Rybę umyć, oskrobać z łusek, sprawić, wyjąć oczy, odciąć płetwy i dokładnie umyć. Ryż przebrać, umyć, osączyć i wysuszyć. Rozgrzać na patelni 4 łyżki oliwy, wsypać ryż, mieszając zrumienić i przełożyć do rondla. Zalać wrzącą wodą (2 szklanki), dodać 1 łyżkę masła i ugotować na sypko. Miękki wymieszać z koncentratem pomidorowym i nacią pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać ze zarumienioną na oliwie drobno posiekaną cebulą i przygotowana rybę napełnić nadzieniem. Ułożyć na blasze, posmarować masłem i upiec na złoty kolor, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Upieczoną rybę ułożyć na półmisku i delikatnie pokrajać na równe porcje. W miejsce oczu włożyć grzybki marynowane lub kawałki marchewki. Półmisek ozdobić grzybkami, pomidorami, cząstkami cytryny i marchewką. Podawać na gorąco z dodatkiem ostrych sosów.
Śledzie z garniturem
Składniki:
● 2 – 3 śledzie;
● kilka korniszonów;
● kilka rydzów marynowanych lub kwaszonych;
● 1 łyżka kaparów;
● 1 jabłko;
● 3 cebule;
● 5-6 małych kuleczek masła;
● 2 łyżki posiekanego szczypiorku;
● 1 jajo na twardo;
● kilka pikli;
● 2 cytryny;
● sól, cukier, oliwa.
Wykonanie: Przygotowane filety śledziowe opłukać, pokrajać w skośne cząstki i ułożyć na długim wąskim półmisku. Cebulę i jabłko drobniutko posiekać, skrapiając sokiem z cytryny i przyprawić solą i cukrem. Śledzie obłożyć cebulą, korniszonami, grzybkami, kuleczkami masła, piklami i ozdobnie pokrajanym jajem oraz posypać szczypiorkiem. Udekorować cząstkami cytryny i listkami sałaty. Skropić oliwą.
Specjały warte odnotowania
Zapraszamy gospodynie, które chcą podzielić się swoimi kulinarnymi przepisami na łamy „Gazety Tczewskiej”. Wystarczy przesłać przepis (najlepiej z fotką) - mailowo lub za pośrednictwem poczty - na adres redakcji „Gazety Tczewskiej” (ul. Gdańska 32, 83-110 Tczew, e-mail: [email protected]).
Uwaga - redakcja nie odpowiada za treść przepisów prezentowanych w tej rubryce.
Pyszne kociewskie specjały
KOCIEWIE. Prezentujemy przepisy Grażyny Zalewskiej, która chce podzielić się z innymi Czytelniczkami „Gazety Tczewskiej” swoją wiedzą kulinarną.
- 18.09.2011 18:20 (aktualizacja 01.04.2023 05:14)

Reklama
Napisz komentarz
Komentarze