- Będziemy mogły sprzedawać nasz wyrób podczas różnego rodzaju targów. Oba produkty są zamknięte w słoikach, dlatego będzie można nimi kogoś obdarować. Inne regionalne potrawy, takie jak kluski pomorskie, muszą być konsumowane na miejscu. Mam więc nad nimi pewną przewagę. Naszą śliwką w occie gości biorących udział w naszych spotkaniach częstujemy już od dwóch lat. Będzie można skosztować ją także podczas imprezy, która odbędzie się 11 lipca w Rakowcu z okazji 10-lecia firmy „Ziarnpol”. Oczywiście będzie można spróbować też nalewki pigwowej - mówi Elżbieta Szczukowska z Koła Gospodyń Wiejskich i sołtys Rakowca.
Koło Gospodyń Wiejskich w Rakowcu zamierza przy świetlicy urządzić kuchnię, w której będą powstawały nie tylko nowe potrawy regionalnej kuchni, ale także inne produkty. Na liście potraw regionalnych w województwie pomorskim jest już ok. 80 potraw.
Mieszkańcy wsi postanowili nie tylko aktywnie działać na niwie kulinarnej. W sądzie trwa rejestracja Stowarzyszenia Mieszkańców i Miłośników Rakowca. Elżbieta Szczukowska ma nadzieję, że logo organizacji będzie widoczne 11 lipca, podczas plenerowej imprezy w Rakowcu
Reklama
Powiślańską śliwkę w occie - palce lizać i rejestrować
POWIŚLE/RAKOWIEC. Powiślańską śliwkę w occie i nalewkę pigwową z Rakowca zamierza zarejestrować Koło Gospodyń Wiejskich w Rakowcu jako potrawę regionalną.
- 30.06.2009 00:00 (aktualizacja 18.08.2023 01:03)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze