Wędliny o składnikach wykazujących zdolność zapobiegania procesom prowadzącym do rozwoju chorób nowotworowych trafiają do sklepów
Jak nas poinformowała Katarzyna Żelazek z Politechniki Gdańskiej, po siedmiu latach badań naukowych tej uczelni i dwóch latach współpracy z producentem, 10 stycznia do sklepów wędliniarskich Trójmiasta trafia „Brassica”, cztery rodzaje wędlin, wzbogacone w przeciwrakotwórcze fitozwiązki kapusty, które mają zdolność zapobiegania procesom prowadzącym do rozwoju chorób nowotworowych.
– Politechnika Gdańska wpisuje się tym samym w światowy nurt nowego myślenia o produkcji żywności, tzw. bio-inspired foods, czyli przetwórstwa inspirowanego znajomością biologicznego działania składników żywności na organizm ludzki – mówi dr inż. Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego PG.
Dominujące obecnie w przemyśle spożywczym technologie koncentrują się głównie na produkcji żywności o wysokiej wartości odżywczej. Badania na dużych grupach ludności wskazują jednak, że tego typu produkty spożywcze sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, m.in. nowotworowych, ze względu na obniżoną zawartość substancji nieodżywczych (przede wszystkim roślinnych fitozwiązków) istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
– Najnowsze tendencje rozwojowe tej gałęzi przemysłu to poszukiwanie technologii, które pozwolą na zapewnienie nie tylko odżywczych, ale także udokumentowanych naukowo zdrowotnych walorów żywności – komentuje dr inż. Agnieszka Bartoszek.
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej opracowali technologię produkcji wyrobów wędliniarskich wzbogaconych w przeciwrakotwórcze fitozwiązki kapusty we współpracy z Zakładami Mięsnymi NOWAK (zgłoszenie patentowe nr 380755).
– Inżynier tworzy dla człowieka, żeby żyło mu się lepiej, dłużej, bardziej efektywnie – mówi prof. Janusz Rachoń, rektor Politechniki Gdańskiej, przywołując m.in. nowe leki, zdrowszą żywność, ochronę środowiska, energetykę, technologie IT. – Nowe technologie czynią nasze życie niepodobnym do tego, co było dwadzieścia lat temu.
Degustacja w sklepach firmowych „NOWAK” z udziałem doktorantów i studentów Politechniki Gdańskiej odbędzie się 10 stycznia, w czwartek w następujących miejscach:
Stary Rynek Oliwski, godz. 9.00-17.00
Gdańsk, ul. Żwirki i Wigury 6/9 na Zaspie, godz. 14.00-17.00
Gdańsk, ul. Cieszyńskiego 38 na Chełmie, godz. 13.00-17.00
Gdańsk, ul. Ks. Góreckiego 8, godz. 10.00-13.00
Patenet na kiełbasę dobrą do walki z rakiem?
GDAŃSK. To nie kolejne "ziółko" na raka, lecz nowy patent! Naukowcy Politechniki Gdańskiej we współpracy z producentem wędlin opracowali recepturę kiełbasy, która jest wzbogacona o związki posiadające zdolność zapobiegania procesom rakotwórczym.
- 10.01.2008 15:39 (aktualizacja 04.08.2023 13:54)
Napisz komentarz
Komentarze