Reklama
środa, 27 listopada 2024 07:45
Reklama
Reklama

Słupscy uczniowie robią kiszonki promując zdrową żywność i styl życia

Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku aktywnie promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią własne kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia. W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów. Efekty swojej kulinarnej pracy prezentują m.in. przy okazji szkolnych imprez propagujących edukację prozdrowotną. Działania „Kisicieli” cieszą się ogromną popularnością w słupskiej szkole.
Słupscy uczniowie robią kiszonki promując zdrową żywność i styl życia

Autor: nadesłane do redakcji

Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków. Celem działań „Kisicieli” jest propagowanie zainteresowań zdrowym odżywianiem, popularyzacja kiszenia i rozwijanie wiedzy dotyczącej procesu fermentacji, a także kultywowanie bardzo długiej w Polsce tradycji kiszenia.

Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych uczniowie przyswajają m.in. techniki kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia.

Młodzi entuzjaści fermentacji kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki. Uczniowie inspiracji szukają również w tradycjach fermentacji z różnych zakątków świata - świetnie potrafią sporządzić np. tradycyjne dania kuchni azjatyckiej składające się z kiszonych warzyw. W procesie kiszenia młodzież hołduje metodom tradycyjnym. Wszystkie produkty są naturalnie kiszone, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji.

Słupszczanie swoje kiszone produkty prezentują przy okazji różnych szkolnych imprez propagujących edukację w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, w trakcie dni otwartych szkoły, a także w ramach ogólnopolskich projektów edukacyjnych. Podczas tych wydarzeń uczniowie prowadzą szeroką kampanię informacyjno - edukacyjną o walorach zdrowotnych kiszonek, zachęcając młodych ludzi do podobnych inicjatyw. Wszystko to odbywa się przy degustacji smacznych i dla wielu nieznanych kiszonych potraw. W planach jest zorganizowanie praktycznych warsztatów kiszenia przeznaczonych dla młodzieży ze słupskich szkół. Uczniowie chcą też zaprezentować swoje kiszonki na targach, festiwalach, festynach i konkursach kulinarnych.

- Dla nas kiszenie to inspirujące eksperymenty kulinarne, odkrywanie nowych smaków i nieograniczone możliwości komponowania zdrowych potraw. To także czysta frajda. Najmniejszy słoik domowych kiszonych ogórków jest pełen buzującego w nim ukrytego życia – mówi Marcin Kisielewski, nauczyciel w ZSI w Słupsku, pomysłodawca i opiekun „Kisicieli”.


Zakwas buraczany / fot. nadesłane do redakcji

Kiszona brukselka / fot. nadesłane do redakcji

Kiszona limonka / fot. nadesłane do redakcji

Kiszone gruszki z cynamonem i miodem / fot. nadesłane do redakcji

Kiszony ogórek, seler naciowy i oliwki / fot. nadesłane do redakcji


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
zachmurzenie małe

Temperatura: 5°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1019 hPa
Wiatr: 15 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: StanleyTreść komentarza: Tusk wielokrotnie dawał wyraz, delikatnie mówiąc, niechęci do tego co poleskie i patriotyczne. zgodzę sie z Sp. Alboinem, że każdy może sie pomylić, błądzić, natomaist rzesza gawiedzi, któej to nie przeszkadza, albo nawet sie PODOBA, powinna budzić przerażenie.Źródło komentarza: BEZ STRACHU. Albin Siwak o Doladzie Tusku - szokujące wspomnienieAutor komentarza: BogdanTreść komentarza: Oszukują i faszerują. Nie papryczkowe ani malinowe tylko pestycydowe...Źródło komentarza: Nowy test Fundacji Pro-Test: Wszystkie sprowadzane z zagranicy pomidory zawierały pestycydyAutor komentarza: Westlake LoanTreść komentarza: Jestem szczerze wdzięczny Panu za poprowadzenie mnie właściwą drogą, która umożliwiła mi dzisiaj otrzymanie pożyczki po tym, jak oszuści oszukali mnie z pieniędzy. Jeśli znalazłeś się w skomplikowanej sytuacji i chcesz uzyskać pożyczkę od osoby godnej zaufania i uczciwej, nie wahaj się skontaktować z WESTLAKE LOAN pod adresem: [email protected] Telegram___https://t.me/loan59Źródło komentarza: Mężczyzna chciał zabić żonę siekierą. Później popełnił samobójstwo.Autor komentarza: RamparamTreść komentarza: Biedny łoś... ale prawdziwe losie to urzędasy i weterynarze, którym jak widać się nie chciało zareagować. W sumie db że nikt nie zastrzelił zwierzaŹródło komentarza: Ranne zwierzę i „spychologia”. Nikt nie chciał pomóc łosiowi...Autor komentarza: RobTreść komentarza: Niech się sam utopi... Prawie dożywocie, w sume za głupote... Ludzie słabo wyceniają swoje zycie ;-1Źródło komentarza: Recydywista groził pobiciem i utopieniem. Grozi mu 18 lat za kratami
Reklama