Grupa Kisiciele, działająca głównie przy Zespole Szkół Mechanicznych i Logistycznych w Słupsku, której opiekunem jest Marcin Kisielewski, podczas zajęć pozaszkolnych ma szanse dowiedzieć się jak przygotować pyszne i zdrowe kiszone warzywa i owoce.
Program e(X)plory jest prestiżowym festiwalem nauk przyrodniczych. Prace badawcze zgłaszane są z całej Polski, najlepsze są wybierane i oceniane pod różnymi aspektami: temat pracy badawczej, metody badawcze, wpływ na rynek lokalny, zastosowanie. Młodzi badacze są zapraszani do prezentacji swoich wyników badań. Prace są oceniane przez specjalistów, naukowców z różnych dziedzin nauk przyrodniczych i technicznych.
Z tematem "Postaw na kiszonki" słupska grupa dostała się do półfinałów, które odbyły się w Szczecinie. W pracy badają pH kiszonek robionych naturalnymi metodami i porównujemy je do kiszonek (kwaszonek) sprzedawanych w sklepach. Badane także były wraz z Sanepidem, przydatność kiszonek do spożycia, kiszonki z kożuchem fermentacyjnym i fermentację mannitową.
Drużyna składała się z trzech osób z różnych szkół Natalia Nowak z Mechanik w Słupsku - Zespół Szkół Mechanicznych i Logistycznych, Monika Kisielewska z II Liceum Ogólnokształcące im. Adama Mickiewicza w Słupsku i Dawid Pogorzalski z ZSI Słupsk.
fot. nadesłane do redakcji
Napisz komentarz
Komentarze