Klasyczny czekoladowy murzynek
Tradycyjny murzynek to jedno z najbardziej lubianych ciast czekoladowych. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Posiada wspaniały kakaowy aromat i piękny brązowy kolor. Ze względu na swoją puszystość i wilgotność, murzynek delikatnie rozpływa się w ustach. Najczęściej przekrawany jest wzdłuż oraz smarowany kremem, dżemem lub powidłami. W wielu rodzinach przepis na to ciasto przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Smak murzynka to wspomnienie z dzieciństwa, które warto pielęgnować także w życiu dorosłym. Wypiek ten nie wymaga żadnych wyszukanych składników, a większość z nich obecna jest w każdej kuchni. Baza tego ciasta z powodzeniem sprawdzi się jako podstawa innych przekładanych wypieków czekoladowych, np. tortów.

Smakowite serowe oponki
Oponki serowe to nieco już zapomniany przysmak, który z wyglądu przypomina pączki. Głównym składnikiem jest mielony twaróg, który nadaje temu smakołykowi gęstości i puszystości. W przeciwieństwie do oponek drożdżowych, oponki serowe nie wymagają odstawienia do wyrośnięcia. Proces ten odbywa się w trakcie smażenia, a zamiast drożdży stosowana jest soda oczyszczona. Oponki serowe często przyrządzane są na Tłusty Czwartek, a najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu. Aby nie były zbyt tłuste i zachowały miękkość, warto wykorzystać w nich dobrej jakości ser półtłusty. Często praktykowanym zabiegiem jest także odsączanie słodkości po usmażeniu, np. na ręcznikach papierowych.
Bezdrożdżowe racuchy
Racuchy to wyjątkowo pyszne, złociste placuszki. Tradycyjnie przygotowywane są z krojonym lub tartym jabłkiem, a także śliwkami lub rabarbarem. Podawane są podczas wigilijnej wieczerzy, m.in. na Podlasiu. W Polsce coraz większym powodzeniem cieszą się również racuchy bardziej egzotyczne, np. z bakaliami czy bananem. Dużą popularność zyskują także przepisy na placki bezdrożdżowe, np. rosyjskie na maślance. Dzięki zastosowaniu sody oczyszczonej, ciasto wyrasta szybciej i jest łatwiejsze w przygotowaniu. Racuchy bez drożdży uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wspaniale smakują po oprószeniu cukrem pudrem, a także z konfiturą lub innymi dodatkami.
Malinowa chmurka
Jednym z najcudowniejszych przysmaków jest ciasto nazywane malinową chmurką. Składa się z malinowej galaretki, kruchego spodu, bezy, migdałów oraz puszystej masy. Ten niezwykły deser idealnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezach, urodzinach lub innych świętach, a także przy codziennej kawie. Malinowa chmurka doskonale zaspokaja apetyt na słodycze i zachowuje świeżość przez kilka dni. Idealnie sprawdza się latem, orzeźwiając i dodając energii.

Tradycyjne gofry
Gofry to wafle o charakterystycznym kształcie prostokąta z kratownicą, przygotowywane za pomocą gofrownicy. Mogą być zarówno chrupkie, jak i pulchne. Najczęściej podawane są z owocami, bitą śmietaną, lodami lub dżemem. W Polsce lubiane są przede wszystkim gofry pruskie, wytwarzane na Warmii. Znajdują się one nawet na Liście polskich produktów tradycyjnych, sporządzanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aby poznać ciekawe przepisy na gofry, warto odwiedzić blog Kulinarneprzeboje.pl. Znajdują się tam ciekawe pomysły na przygotowanie tego przysmaku, np. w wersji budyniowej, ziemniaczanej czy kawowej.