Jadłodzielnia ma za zadanie zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także wesprzeć osoby w trudnej sytuacji finansowej bądź po prostu osoby, które chcą coś zjeść i jednocześnie uratować jedzenie, które by się zmarnowało.
Jadłodzielnia składa się z szafki na suche produkty oraz lodówki na produkty wymagające warunków chłodniczych. Oficjalne otwarcie odbędzie się dnia 29.03.2023 o godzinie 14:00 – podczas wydarzenia będzie można skorzystać i włączyć się w przygotowanie drobnego poczęstunku z pierwszych uratowanych od zmarnowania produktów!
Poniżej zamieszczamy zasady funkcjonowaniaJadłodzielni:
Co można przynosić do Jadłodzielni:
• produkty zapakowane lub w pojemnikach
• wyroby własne np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, najlepiej z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
• sery, jogurty, twarogi
• owoce i warzywa
• produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed’’), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”)
Czego NIE można przynosić do Jadłodzielni:
• alkoholu,
• surowego mięsa,
• produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy kolor, są nadgniłe lub mają wydęte wieczka,
• potraw, które mają w sobie surowe jaja
• produktów napoczętych, które mogą się szybciej przeterminować (np. otwartych puszek)
Chcesz się zaangażować i zostać wolontariuszką/wolontariuszem Jadłodzielni – napisz do nas na adres [email protected]
Fundacja To i Co
Napisz komentarz
Komentarze