14 kwietnia pierwsze produkty do lodówki włożyli włodarze naszego miasta prezydent Janusz Stankowiak, jego zastępcy Maciej Kalinowski i Tadeusz Błędzki, przewodnicząca Rady Miasta Anna Benert, oraz radni Rady Miasta i dyrektor SCK Ewa Roman. Wędliny przekazały Sklepy Firmowe Dalwin.
– Tak, jak zapowiedziałem na ostatniej sesji Rady Miasta mamy w naszym mieście dwie nowe lodówki społeczne. Ta jakże ważna inicjatywa społeczna, którą wspólnie podjęliśmy z Radą Miasta, ma na celu wsparcie osób potrzebujących, a jednocześnie zredukowanie marnowania jedzenia. W tych lodówkach każdy może pozostawić nadmiar produktów, a także skorzystać z darów innych mieszkańców. Dzielmy się dobrem i pomagajmy sobie nawzajem, pamiętając że razem możemy więcej – powiedział Prezydent Miasta Starogard Gdański Janusz Stankowiak.
Jedzenie do lodówek społecznych może przynieść każdy i każdy może z nich skorzystać. Należy jednak przestrzegać kilku zasad.
Zasady korzystania z lodówki społecznej
Z lodówki społecznej korzystać może każdy, kto tego potrzebuje.
Częstujesz się na swoją odpowiedzialność.
Nie bierz wszystkiego – podziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami ani niczego nie odklejaj.
Pamiętaj, aby zostawić po sobie porządek i domknąć drzwi lodówki po skorzystaniu z niej.
Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia z aktualną datą ważności.
Jeżeli w przygotowanym przez Ciebie produkcie występują alergeny, napisz to wyraźnie na opakowaniu.
Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
Potrawy płynne itp. umieść w szczelnym pojemniku tak, aby nic się nie rozlało.
Jeśli masz wątpliwości czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj go w lodówce.Możesz przynieść:
1. Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
2. Produkty zapakowane lub w pojemnikach
3. Wyroby własne, np. ciasto lub zupa starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem potrawy i datą przygotowania
4. Produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słoik mąki, czy ryżu
5. Produkty, które wymagają schłodzenia dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej. Takie produkty są opisane na etykiecie „przechowywać od +2 do 8 st. C” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”. To także: sałatki, ciasta z kremem, śmietaną lub innym podatnym za zepsucie nadzieniem.Tych produktów nie zostawiaj:
1. Surowego mięsa
2. Produktów zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
3. Wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale można zostawiać sery, jogurty, twarogi)
4. Otwartych puszek, czy słoików z przetworami lub konserwami itp.
5. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min.
6. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”
7. Produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, z wydętym wieczkiem
8. Produktów, które miały kontakt z pleśnią lub odpadami spożywczymi, komunalnymi.
Napisz komentarz
Komentarze