Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o kontrolach prowadzonych w regionie w zakładach, które stosują w produkcji żywności sól spożywczą oraz w obrocie hurtowym i detalicznym. W wyniku tych działań zabezpieczono sól pochodzącą z zakładów objętych postępowaniem prokuratorskim w tzw. aferze solnej. Podczas kontroli pobierane są próbki soli, które zostaną zbadane w Laboratorium Badania Żywności WSSE w Gdańsku.
Sanepid bada także zakłady na terenie powiatu malborskiego. Okazało się, że także na Pomorzu są przydapki stosowania soli technicznej do celów spożywczych.
- Na terenie powiatu malborskiego przeprowadzono ogółem 24 kontrole, w tym sześć w magazynach hurtowych, 11 w obrocie detalicznym, sześć u producentów żywności i jeden w zakładzie żywienia zbiorowego - wymienia Anna Obuchowska, zastępca pomorskiego państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego. - W wyniku przedmiotowych kontroli, z jednego obiektu, wycofano 25 kg soli, pochodzącej z zakładu objętego postępowaniem prokuratorskim.
Napisz komentarz
Komentarze