Na smętowskim festynie nikt nie mógł być głodny. O festynowy wikt zadbały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kopytkowa. Pod rozłożystymi parasolami rozstawiły swoje kramy. Na stołach pokraśniało od wiosennych kwiatów. Królowały cynobrowe tulipany oraz cytrynowe żonkile. Pomiędzy bukietami kwiatów krzątały się gospodynie przyodziane w barwne, kociewskie stroje. Smażyły, kroiły, smarowały. Na słodko, przaśnie i kwaśnie. Dla każdego wedle gustu i smaku.
- Najbardziej schodzą grube pajdy chleba suto posmarowane okrasą i do tego kwaszony ogórek – mówi Bożena Mirota, szefowa gospodyń. - Okrasa jest wieprzowa ale za to z dużą ilością chrupiących skwarek. Jak ktoś nie lubi okrasy to proponujemy tradycyjny smalec. Też z ogóreczkiem. Wszystko własnej roboty. Według babcinych receptur. A na deser polecamy słodkości. Na poczekaniu pieczemy gofry. Z cukrem pudrem albo swojskimi dżemami. Do gorących gofrów najlepiej smakuje mleko. Dla bardziej wymagających smakoszy przygotowaliśmy wspaniałego orzechowca i ciastka pieczone z amoniakiem popularnie zwane amerykankami. Cieszę się, że wszystkim smakują nasze przysmaki. Proszę zobaczyć jakie mamy kolejki przed straganem.
Pajda chleba z okrasą i ogórkiem
KOCIEWIE. Przysmaki festynowe gospodyń wiejskich. Przebojem konsumpcyjnym większości kociewskich festynów jest pajda chleba z okrasą i kiszonym ogórkiem. Tak było też na 3 majowym festynie w Smętowie.
- 07.05.2008 00:03 (aktualizacja 01.04.2023 09:29)
![Pajda chleba z okrasą i ogórkiem Pajda chleba z okrasą i ogórkiem](https://static2.portalpomorza.pl/data/articles/xl-pajda-chleba-z-okrasa-i-ogorkiem-1653921398.jpg)
Napisz komentarz
Komentarze