Polska wzięła Bytów we władanie dopiero w 1536 roku, jako lenno. W połowie XVII wieku ziemia bytowska stała się częścią elektoratu brandenburskiego. Po I wojnie światowej Bytów na mocy traktatu wersalskiego był częścią Niemiec. Do Polski miasto wróciło dopiero w 1945 roku po 288 latach.
Więcej będziemy mogli się dowiedzieć z Muzeum Zachodnio-Kaszubskim (ul. Zamkowa 2) w bytowskim zamku. Jest otwarte od wtorku do niedzieli (10:00 — 16:00). Bilet normalny kosztuje 12 złotych, natomiast ulgowy 8 złotych. Dostępna jest również „wejściówka” szkolna za 6 złotych.
W Bytowie znajduje się cerkiew św. Jerzego (ul. Josyfa Slipyja 5) z XVII wieku. Pierwotnie była to świątynia ewangelicka, lecz ten stan rzeczy zmienił się w latach 80. XX wieku. W Bytowie turyści mogą znaleźć inne zabytki architektoniczne. Są to m.in. most kolejowy nad rzeką Borują (ul. Stary Dworzec 14), czy młyn zamkowy, gdzie obecnie funkcjonuje restauracja.
Lokal gastronomiczny na ulicy Wolności 15 przeszedł Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Jak obecnie prosperuje restauracja w historycznym obiekcie można sprawdzić codziennie od 10:00 do 21:00. W centrum Bytowa znajduje się Restauracja Jaś Kowalski (poniedziałek – środa i niedziela 12:00 — 21:00, piątek – sobota 12:00 — 24:00). Jak podaje właściciel na swojej stronie, lokal mieści się w na ulicy Zaułek Drozdowy. Dla wielbicieli włoskich smaków czeka natomiast Pizzera Roma przy ulicy Adama Mickiewicza 15 (wtorek – czwartek 12:00 — 22:00, piątek – sobota 12:00 — 00:00, niedziela 12:00 — 22:00).