Z całą pewnością pamiętamy momenty, kiedy to jako dzieci, ukradkiem dość chętnie zaglądaliśmy do wielkanocnego koszyczka, podjadając ulubione produkty. To, co się wkłada do koszyka w Wielką Sobotę, nie jest przypadkowe. Każdy z tych produktów ma swoją określoną symbolikę. Tradycyjna święconka to:
- ugotowane na twardo jajka – symbol odradzającego się życia, a także płodności
- korzeń chrzanu – symbol siły i „wypalanie” tego, co złe
- ziarna czarnego pieprzu – symbol gorzkich ziół w tradycji żydowskiej
- sól – symbol prawdy i oczyszczenia
- ciasto (najczęściej baba drożdżowa, choć święcone placki na Wielkanoc to także mazurki lub serniki) – metafora obfitości, dostatku oraz doskonałości
- chleb – symbol ciała Chrystusa
- kiełbasa lub wędlina – symbol dostatku, zdrowia i pomyślności
W obecnych czasach nie każdy jednak skłania się ku posiłkom ciężkostrawnym, wybierając i szukając pomysłów na nowoczesne i lekkie dania. Co można podać na śniadanie wielkanocne w nowoczesnej wersji?
- sałatka ze świeżych, sezonowych warzyw
- jajka na twardo faszerowane pastą z żółtek, jogurtu naturalnego i szczypiorku
- jajka na twardo owinięte w szynkę prosciutto
- wędzony łosoś zawinięty w roladki, faszerowany jogurtem z chrzanem
- pieczeń schabowa z ulubionymi suszonymi owocami, podana w sosie chrzanowym na jogurcie.
Przygotowanie posiłków czy to tradycyjnych, czy to już okraszonych nutą nowoczesności zależy tylko i wyłącznie od nas samych.
Życzymy wszystkim – zdrowych, wesołych i pogodnych Świąt Wielkanocnych !!!
Paulina Filipowicz
Napisz komentarz
Komentarze