środa, 25 grudnia 2024 07:27
Reklama
Reklama

Noc Restauracji. Regionalne specjały na Święto Miasta

Noc Restauracji 2013 w Gdańsku. Po raz drugi w Gdańsku – w ramach Święta Miasta - odbędzie się wielkie kulinarne święto - Noc Restauracji. Z 24 na 25 maja 2013 r. osiemnaście gdańskich autorskich restauracji czynnych będzie do białego rana, szefowie kuchni skomponowali menu w oparciu o bogactwo smaków i produktów regionalnych Pomorza. Zjeść będzie można bałtyckie ryby, żuławski drób, dziczyznę z pomorskich lasów przygotowane na najróżniejsze sposoby.

Organizatorem Nocy Restauracji jest firma landbrand, a partnerem Biuro Prezydenta ds. Promocji Miasta Gdańsk, Agencja Rynku Rolnego OT w Poznaniu, Miasto Poznań oraz Miasto Białystok.

 

Sięgnąć do tradycji, lokalne produkty, zdrowe gotowania

 

Szefowie kuchni przygotowują Nocne Dania oraz Nocne Menu, które będą dostępne tylko tej jednej nocy. Listę restauracji oraz szczegóły dotyczące imprezy można znaleźć na stronie www.nocrestauracji.pl oraz na www.facebook.com/nocrestauracji.

- Noc Restauracji przygotowana jest z myślą o mieszkańcach i turystach, chcemy zachęcić jak najwięcej osób do poznania Gdańska poprzez jego tradycyjne, niepowtarzalne smaki – powiedziała miedzy innymi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta do Spraw Promocji Miasta. – Będzie okazja by zapoznać się z kunsztem kulinarnym szefów najlepszych naszych gastronomicznych lokali.

Włączenie Nocy Restauracji do projektu „Rozsmakuj się w Gdańsku” jest po to, by nasze miasto utrwaliło się na jako ważne również na mapie kulinarnej Europy. Gdańsk ma bogatą tradycję kulinarną, od wieków opierał się na lokalnych, zdrowych, produktach. Ważnym aspektem Nocy Restauracji jest edukacja, wykształcenie świadomej, nowoczesnej kultury kulinarnej, stwierdziła Zbierska.

Jak zapowiadają organizatorzy tej nocy obowiązywać będą niższe ceny, przygotowano dodatkowe atrakcje, do najciekawszych zaliczyć trzeba pokazy kulinarne, dowiemy się także, jak przyrządzić można dania w oparciu o XVI wieczną gdańską recepturę. Każdy wziąć może udział w konkursie na najlepsze Nocne Danie, dla głosujących organizatorzy przygotowali atrakcyjne nagrody.

 

„Szynka carycy Katarzyny”.  Warto zjeść dekorację

 

- Przygotowaliśmy na Noc Restauracji danie nawiązujące do tradycji dań biesiadnych starosłowiańskich, nazywa się to „Szynka carycy Katarzyny” – powiedział Krzysztof Kobyliński właściciel restauracji Kuchnia Rosyjska. – Wiele dań, które królowały na naszych stołach szlacheckich, zostały zapożyczone, czy wręcz żywcem przeniesione na stoły carskie, bo były zawsze bardzo smaczne. Jeszcze w XVIII wieku najlepszym kawiorem jesiotrowym był jesiotr znad Wisły, mamy dobre korzenie tylko o niektórych żeśmy zapomnieli.

To jest forma, nad która pracowaliśmy, żeby stworzyć danie gastronomiczne, tłumaczył Kobyliński. Szynki faszerowane kaszą gryczaną były robione jako duże dania biesiadne, podawane w całości dla kilku, kilkunastu lub więcej osób. Opracowanie sposobu przygotowania dania „Szynka carycy Katarzyny” wymagało wielu starań, trzeba było odpowiednio tę szynkę wyprofilować, zaprojektować w taki sposób, żeby ona na talerzu wyglądała i smakowała tak, jak powinna, do tego kasza gryczana.

- Wszystkie nasze dekoracje są autorskie, wyrabiamy rosyjskie sałatki pod trzema nazwami, każda ma specyficzny smak, jedną z nich jest „Marchewka po koreańsku” – kontynuuje Kobyliński. – Zawsze zachęcam naszych klientów, że warto zjeść dekorację smaczną, jak reszta dania.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

28.05.2013 21:33
ta akcja noc w restauracji to chała - drogo byle jak

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu portalpomorza.pl z siedzibą w Tczewie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
bezchmurnie

Temperatura: 3°C Miasto: Gdańsk

Ciśnienie: 1033 hPa
Wiatr: 9 km/h

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: StanleyTreść komentarza: Tusk wielokrotnie dawał wyraz, delikatnie mówiąc, niechęci do tego co poleskie i patriotyczne. zgodzę sie z Sp. Alboinem, że każdy może sie pomylić, błądzić, natomaist rzesza gawiedzi, któej to nie przeszkadza, albo nawet sie PODOBA, powinna budzić przerażenie.Źródło komentarza: BEZ STRACHU. Albin Siwak o Doladzie Tusku - szokujące wspomnienieAutor komentarza: BogdanTreść komentarza: Oszukują i faszerują. Nie papryczkowe ani malinowe tylko pestycydowe...Źródło komentarza: Nowy test Fundacji Pro-Test: Wszystkie sprowadzane z zagranicy pomidory zawierały pestycydyAutor komentarza: Westlake LoanTreść komentarza: Jestem szczerze wdzięczny Panu za poprowadzenie mnie właściwą drogą, która umożliwiła mi dzisiaj otrzymanie pożyczki po tym, jak oszuści oszukali mnie z pieniędzy. Jeśli znalazłeś się w skomplikowanej sytuacji i chcesz uzyskać pożyczkę od osoby godnej zaufania i uczciwej, nie wahaj się skontaktować z WESTLAKE LOAN pod adresem: [email protected] Telegram___https://t.me/loan59Źródło komentarza: Mężczyzna chciał zabić żonę siekierą. Później popełnił samobójstwo.Autor komentarza: RamparamTreść komentarza: Biedny łoś... ale prawdziwe losie to urzędasy i weterynarze, którym jak widać się nie chciało zareagować. W sumie db że nikt nie zastrzelił zwierzaŹródło komentarza: Ranne zwierzę i „spychologia”. Nikt nie chciał pomóc łosiowi...Autor komentarza: RobTreść komentarza: Niech się sam utopi... Prawie dożywocie, w sume za głupote... Ludzie słabo wyceniają swoje zycie ;-1Źródło komentarza: Recydywista groził pobiciem i utopieniem. Grozi mu 18 lat za kratami
Reklama